Persbericht:
Feestelijke oplevering Hoofdburcht Kasteel Gemert

Landgoedeigenaar Bas van de Laar: Op tweede pinksterdag is iedereen van harte welkom

GEMERT, 22 MEI 2023 - De intensieve restauratie van de Hoofdburcht van Kasteel Gemert is nagenoeg voltooid. Daarmee is een belangrijke nieuwe stap gezet op weg naar het uiteindelijke doel: de omvorming van het huidige monument tot een hotel van wereldklasse (Curio Collection by Hilton), waar ook de inwoners van Gemert-Bakel volop profijt van zullen hebben: het cultureel erfgoed zal deels gebruikt worden ten dienste van de samenleving. 

Op maandag 29 mei – tweede pinksterdag – wordt uitgebreid stilgestaan bij de oplevering van de Hoofdburcht, een van de meest in het oog springende delen van het kasteelcomplex. Iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en de toekomst van het kasteel is op deze dag van harte welkom om het resultaat van de restauratie te komen bewonderen. Belangstellenden krijgen op deze manier tevens een goed beeld van het beoogde eindresultaat van de totale restauratie van het monument. ,,De Hoofdburcht van Kasteel Gemert toont zijn schoonheid als nooit tevoren’, aldus landgoedeigenaar Bas van de Laar.

Dag van het Kasteel
De speciale dag voor het publiek vindt plaats in het kader van de Dag van het Kasteel, een gelegenheid waarbij vele tientallen kastelen en buitenverblijven verspreid over heel Nederland hun poorten openzetten. Op het landgoed Kasteel Gemert zijn zowel de Hoofdburcht als het Kasteelplein en het Kasteelpark van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Het is voor het eerst sinds lange tijd dat een wat groter publiek tot de bouwplaats kan worden toegelaten. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan rondleidingen. Wie vragen heeft over de restauratieactiviteiten kan terecht bij onze bouwspecialiseten. Ook de vrijwilligers van de VVV en de Heemkundekring Gemert zijn op deze speciale dag aanwezig. Zij kunnen alles vertellen over het roemruchte en kleurrijke verleden van Kasteel Gemert. Aan het einde van deze rondleidingen is er de mogelijkheid voor een bezoek aan het nieuwe inspiratiepunt van de VVV aan het Ridderplein. Ook aan kinderen is gedacht. Hun wacht een leuke verrassing.     

Woonresidenties en luxe hotelsuites
De Hoofdburcht van Kasteel Gemert bestaat binnenkort uit een combinatie van woonresidenties en luxe hotelsuites. ,,Nu de restauratie van de buitenzijde is opgeleverd, gaan we verder met de binnenafwerking én met de ondergrondse gang onder het binnencour, die de Hoofdburcht verbindt met andere delen van het kasteelcomplex”, aldus landgoedeigenaar Bas van de Laar.

Kasteel Gemert Eindhoven Curio Collection by Hilton omvat na de verbouwing zo’n minimaal 64 kamers van het hoogst denkbare niveau. Bij de luxueuze afwerking van de kamers en de overige vertrekken werkt het team van Kasteel Gemert nauw samen met de wereldvermaarde designer en binnenhuisarchitect Piet Boon. 

Archeologische vondsten
Bij opgravingen onder het binnencour en rond de Hoofdburcht werden eind vorig jaar de fundamenten gevonden van het oorspronkelijke kasteel, dat dateert uit het einde van de veertiende eeuw. In die jaren werd het kasteel bewoond door de Duitse Orde, een broederschap van Kruisridders. Het drie meter diepe ondergrondse metselwerk dat werd blootgelegd, is inmiddels geconserveerd. Het zal op bijzondere wijze worden geïntegreerd in het ontwerp van het hotel. ,,Hotelgasten die door de ondergrondse gangen lopen kunnen zich zo een goed beeld vormen van de geschiedenis van dit kasteel. En dan hebben we het nog maar over een klein onderdeel van de bijzondere beleving die hen te wachten staat.”

Geen loze praatjes
Van de Laar is tevreden met het tempo waarin de restauratie van het totale kasteelcomplex zich voltrekt. ,,We gaan er nog steeds vanuit dat in het voorjaar van 2025 de eerste gasten het nieuwe hotel kunnen bezoeken. Tijdens de rondleidingen kan iedereen zich er persoonlijk van overtuigen dat we doen wat we beloven en dat onze verwachtingen omtrent de haalbaarheid van onze plannen met betrekking tot dit prachtige monument geen loze praatjes zijn geweest. Nu het eindontwerp van het Masterplan rond de transformatie van het Landgoed door de gemeente Gemert-Bakel is goedgekeurd – en we ook in juridisch opzicht geen belemmeringen meer verwachten – gaan we door op de ingeslagen weg.”