Subsidie van Brainport Development
voor restauratie en
herontwikkeling Kasteel Gemert

Om verbindingen tussen inwoners te versterken en meer mensen mee te laten doen stelt Brainport Development via een financieringsregeling zeven miljoen euro aan Rijksbijdrage voor diverse projecten in de regio beschikbaar. Een van die projecten is de restauratie en herontwikkeling (cultuur-historisch erfgoed) van Kasteel Gemert met als doelstelling de openstelling voor een breed publiek. Eigenaar Bas van de Laar: “Wij zijn trots op de toegekende bijdrage en zien dit als een bevestiging dat Kasteel Gemert nu en in de toekomst een belangrijke plaats gaat innemen in de Brainport regio”.

Een belangrijke schakel
Kasteel Gemert is eeuwenlang een onmisbare schakel geweest van een internationaal netwerk. Door intensieve samenwerkingen, heeft Kasteel Gemert in het verleden economisch en maatschappelijk het verschil weten te maken voor de regio. Het is de ambitie deze kracht weer aan te boren en terug te geven aan de regio Brainport Eindhoven. Kasteel Gemert wordt hiermee dé buitenplaats van Brainport Eindhoven en zal het in de nabije toekomst weer de belangrijke schakel worden tussen de Brainport Eindhoven Regio en Nederland en zelfs internationaal.

Vier pijlers
Kasteel Gemert zal langs vier pijlers bijdragen aan uitbreiden van het onderscheidend voorzieningenaanbod en bijdragen aan het behouden van (in)nationaal talent in Brainport Eindhoven. De combinatie van deze vier pijlers maakt dat Kasteel Gemert een plek is waar je wilt zijn.

Cultuurhistorisch aanbod innovatief vertaald. Het rijke culturele verleden van Kasteel Gemert maakt onderdeel uit van de Brabantse leefomgeving én identiteit. Het Cultuurhistorisch aanbod met haar verhalen zal in samenwerking met hightech- en design start-ups uit de regio worden vertaald en draagt bij aan de zichtbaarheid van deze bedrijven.

Kort en langdurig verblijven expats. Voor de internationale kenniswerkers en familie die steeds meer kiezen voor het wonen ‘buiten’ de werkomgeving, worden diverse onderscheidende en afwijkende woonvormen ontwikkeld met een hoog voorzieningenniveau, gecombineerd met high design.

Hoogwaardig aanbod van gastvrijheid. De innovatieve en toonaangevende gastvrijheidsconcepten die worden aangeboden – vijfsterrenhotel met wellness, health en beautycentre, theater en events, 2 sterwaardige restaurants, hotelbar, expositie & conferentiepaviljoen –zal onderscheidend zijn in de Brainport regio en van continue betekenis zijn voor het culturele stelsel van de Brainport regio. Het speciaal voor Brainport ontwikkelde presentatiepaviljoen geeft prominente bedrijven en startups de mogelijkheid hun (inter)nationale gasten te ontvangen in een iconische Low Tech / High Tech omgeving.

Ruimtelijke investeringen met technologische innovaties. Kasteel Gemert kent in de herontwikkeling ‘hoogstaande architectuur en innovatie van de toekomst’, passend bij de innovatieve uitstraling van de Brainport regio Eindhoven. Denk daarbij aan innovaties op het gebied van energie (geothermie), klimaat, circulair (materialisatie) aangevuld met 3D geprinte toepassingen en nieuwe vervoersconcepten (slimme mobiliteit).

Een bijdrage voor de regio
Interne berekeningen hebben aangetoond dat de ontwikkeling van Kasteel van Gemert in de regio minimaal 15 mln. euro per jaar zal bijdragen waaronder de gelden die gaan naar de intensieve samenwerking met innovatieve high-tech en design start-ups. Daarnaast zullen de lokale bedrijven in Gemert vanuit het toerisme ook de vruchten gaan plukken.