Kasteel Gemert
Domain of Fascination

Kasteel Gemert, de parel van Europa. Of zoals het misschien beter typeert ‘Domain of Fascination’. Want ‘fascinerend’ is het juiste woord. Zowel voor de roemruchte historie als voor de beleving van het fraaie ensemble van kasteelgebouwen, omgeven door het schitterende kasteelpark en de feeërieke slotgracht. Kasteel Gemert, gesticht in 1391 door de Kruisridders van de Duitse Orde, was een voornaam onderkomen voor de Commanderij en diende eeuwenlang als bestuurlijk centrum van de Heerlijkheid Gemert. Historisch erfgoed dat aan de vooravond staat van een grondige restauratie en herontwikkeling. Kasteel Gemert verkrijgt hiermee opnieuw een considerabele positie in de periferie van Brainport. Kasteel Gemert wordt een hernieuwd Europees knooppunt van kunst, cultuur en wetenschap. Een centrum van ontmoeting, samenzijn en verbroedering met een focus op ontspanning en beleving. Laat u ook inspireren door dit Domain of Fascination.

De toekomst

Kasteel Gemert is eeuwenlang een onmisbare schakel geweest van een internationaal netwerk. Door intensieve samenwerkingen, heeft Kasteel Gemert in het verleden economisch en maatschappelijk het verschil weten te maken voor de regio. Het is de ambitie deze kracht weer aan te boren en terug te geven aan de regio Brainport Eindhoven. Door de innovatieve en aansprekende herontwikkeling van het Rijksmonument zal er een dusdanig onderscheidend innovatief voorzieningenniveau worden aangeboden dat het met recht kan worden beschouwd als DE Buitenplaats van Brainport Eindhoven. Daarmee zal het in de nabije toekomst weer de belangrijke schakel worden tussen de Brainport Eindhoven Regio en het buitenland.

Genieten van de
eeuwenoude natuur

Kasteel Gemert herbergt vele bijzondere bewoners. Unieke plant- en bloemsoorten tonen hun kleurenpracht en vormen een welkome dis voor bijen en vlinders. Daarboven geven oude bomen de parkachtige omgeving een ruisend bladerdak tegen de zomerhitte, in de winterzon zorgen hun kale takken voor een grillig lijnenspel. Op een voorjaarsochtend is de eeuwenoude slotgracht het domein van moedereend, die snaterend haar pluizige kroost bij elkaar roept. Begeleid door een kakafonie aan zingende vogels, die net als u hun domicilie vinden op deze unieke plek.

De toekomst
van Kasteel van Gemert

Ontmoet, geniet, leer, verblijf, beleef, werk, ontspan, ontdek en resideer. Kasteel van Gemert opent zijn deuren. Voor ondernemers, kunstenaars, overheden, huurders en kopers, gasten en vrijwilligers. Straks 24 uur per dag welkom in de nieuwe en volledig openbare faciliteiten van het kasteel. Pieter Aalbers van The Attention Group: “Overnachten in het hotel, een bezoek aan het theater, een uniek moment op onze bijzondere trouwlocatie, genieten in de Oranjerie, resideren of samenwerken als vrijwilliger in de kruidentuin en een bezoek aan ons toprestaurant ... Kasteel van Gemert is er straks voor zijn bezoekers, bewoners en gasten.

Cultureel erfgoed

Cultureel erfgoed is een belangrijk onderdeel van onze Nederlandse culturele identiteit en een bron van kennis over het verleden. Het versterkt onze identiteit, draagt bij aan een gevoel van saamhorigheid en het verhoogt de kwaliteit van onze samenleving. Daarom dient het kasteel, ‘Parel van Europa’ bewaard en toegankelijk te worden voor de lange termijn en voor een groot publiek.

Nieuws

Van de Duitse Orde
tot nu

Vechten, bidden en verplegen. Dàt zijn de hoofdtaken van de roemruchte Duitse Orde, stichter en eerste kasteelheer van Kasteel Gemert. Een geestelijke militaire orde van kruisridders – de Milites Christi ofwel soldaten van Christus - die zich schaart in het illustere rijtje van de legendarische Tempeliers en Maltezers. Het lidmaatschap van de Duitse Orde is uiterst exclusief en biedt bescherming en gunst van keizer en paus.

Contact

Heeft u wellicht vragen of behoefte aan aanvullende informatie? Bent u geïnteresseerd om te participeren in de toekomstige ontwikkelingen rondom Kasteel van Gemert? Vul dan hier uw gegevens in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.